Boven: Ruud Pools op Duindigt d.d. 15-7-2021
na zijn kortebaanzege met Cesar Charisma.
(Onderstaande tekst is overgenomen van www.kortebaandraverijen.nl uit het overzicht
van de 100 beste kortebaan-pikeurs, gepubliceerd op 18 april 2018)
Vanaf 1932 wordt er gekoerst onder de vlag van de Kortebaanbond. Sinds de oprichting van dit overkoepelende orgaan werden er ruim 2100 kortebanen verreden. Welke pikeur won er de meeste? In de rubriek ‘de Top 100 der pikeurs’ kijken we terug op 86 jaar kortebaanhistorie en beantwoorden we deze vraag. In het deel van de nummers 10 tot en met 6, de pikeurs met 52 tot en met 73 overwinningen, beginnen we met Harry Pools.
Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat Ruud Pools tussen de paarden belandde. Op z’n vijftiende rondde hij de technische school af met een diploma machinebankwerker op zak en zou hij zijn opleiding vervolgen op de smidschool in Utrecht. Daar was hij echter pas welkom wanneer hij achttien jaar was, dus Pools zou tot dat moment z’n tijd gaan slijten tussen de paarden. Maar toen het zover was en hij de achttien kaarsjes voor zijn verjaardag mocht uitblazen, was er geen weg meer terug; Pools was verkocht en zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle pikeurs ooit in Nederland.
Na een half jaar bij oudere broer Harry Pools te hebben gewerkt, werkte hij drie maanden voor Jan de Leeuw om daarna bij Tom Kooyman sr. te belandden. Na ruim twee jaar maakte hij de overstap naar Jan Hoejenbos waar hij drie jaar bleef. Eigenaar Joop de Vries polste hem om zijn paarden te komen trainen en Pools ging als privé-trainer aan de slag. Toen De Vries stopte, nam Pools zijn stal over. Medio 1975 verhuisde broer Harry naar Breda en maakte Pools met z’n paarden de overstap naar zijn vrijgekomen entrainement, langs de Runxputteweg in Heiloo, naast "het Putje".
Eindsprint
Net zoals zijn twee oudere broers Harry en Aad blijkt Pools aanleg te hebben voor de kortebaan. Het duurt daarom niet lang voordat hij zijn eerste zege boekt in deze discipline. Met Goudvos Heny, waar ook Jacques Geluk in 1971 zijn eerste kortebaan mee won, wint hij in 1974 de kortebaan van Hillegom. Amper drie jaar later kroont Pools zich al tot kortebaankampioen. Een bijzondere titel, want Pools behaalt pas op 29 augustus van dat jaar in Hoorn, de zevende kortebaan van het seizoen, zijn eerste punten voor het pikeursklassement. Dankzij een ongekende eindsprint, met overwinningen van Nobles Hollandia in Heemskerk, Larry in Purmerend en Otto in Enkhuizen en Hillegom, is Pools na de kortebaan van Lisse niet meer in te halen door de concurrentie.
Pools moet achttien jaar wachten op een tweede kampioenschap. In 1987 is hij dichtbij, maar dat jaar moet hij net even te vaak verstek laten gaan door verplichtingen op de langebaan. In 1995 is het echter weer raak. En hoe! Hij laat de concurrentie mijlenver achter zich en wint maar liefst tien van de 25 kortebanen. Zo is het met Chapman raak in Wognum, Hoogkarspel, Zandvoort en Beverwijk. Nadat Jacques Geluk in het ziekenhuis belandt, neemt Pools plaats achter Speedy Jace. Ondanks een starthandicap van tien meter wint de combinatie onaangevochten in Noordwijk, pakken ze de nationale titel in Heemskerk en volgt een fraaie zege in Medemblik. Met Jenny Bowler zet Pools een zeldzame prestatie neer door twee keer te winnen binnen 24 uur; de combinatie zegeviert in Roden om dat een dag later in Lisse nog eens dunnetjes over te doen. Met Hunter’s Walk maakt hij in ’t Zand het tiental compleet.
Drama
Ondanks het succes voltrekt zich achter de schermen een drama. Het terrein waar zijn stallen staan, komt in andere handen en prompt wordt Pools’ huurcontract opgezegd. “We hebben geprotesteerd en zijn uiteindelijk voor de rechter beland waar ik de zaak heb verloren”, kijkt Pools in een interview in de Draf&Rensport uit 2003 nog eens terug. “Ik begrijp dat nog steeds niet. Twintig jaar levenswerk was ineens voor niets geweest. We hadden net nieuwe boxen gebouwd die we uiteindelijk voor een schijntje moesten verkopen. Het was de meest akelige periode uit mijn leven.” Nadat Pools was vertrokken uit Heiloo, trainden onder andere Jacques Geluk en Lindsey Pegram hun paarden op het terrein. Op dit moment is het Aad Pools die er zijn paarden heeft staan.
Pools moet dus op zoek naar een nieuwe werkgever en spreekt na een meeting in Nootdorp Hugo Langeweg aan. Zijn eerste man Gerard Hulleman is naar Duitsland vertrokken en Pools vermoedt dat de toptrainer uit Schagerbrug op zoek is naar nieuw personeel. Binnen de kortste keren is de deal beklonken en begint Pools aan een nieuw hoofdstuk van zijn loopbaan.
Zegereeks
Van het moment dat hij op Langeweg afstapte, zal Pools nooit spijt hebben gehad. Hij groeit uit tot één van de meest succesvolle pikeurs van het land. Op de langebaan hoeft hij alleen zijn werkgever voor zich te dulden in de diverse klassementen, maar op de kortebaan is er niemand die in zijn schaduw kan staan. Pools begint aan een zegereeks die zijn weerga niet kent. In 1996 wint hij maar liefst elf kortebanen en haalt in totaal zeventien keer de finale. Tussen 1995 en 2000 wint hij maar liefst zes keer op rij de ‘Gouden Helm’ op de kortebaan; een absoluut record. Bij Langeweg kan Pools putten uit een schier onuitputtelijke bron van kortebaantalent. “Het was ongelooflijk, maar ze konden het bijna allemaal. Zelfs de heetste paarden op de langebaan werden rustig op de kortebaan. Neem Invit Rider. Die was op de baan niet te temmen, maar op de kortebaan ging hij om op één been”, haalt Pools herinneringen op in de Kortebaanspecial van 2012.
Na de kampioenschappen op de kortebaan volgt in 2002 knap het kampioenschap op de langebaan. In 1999 was Pools al heel dichtbij geweest, maar verzekerde Hugo Langeweg zich op de laatste meeting van het jaar in Nootdorp alsnog van de kampioenshelm. In 2002 is er echter geen houden meer aan en verwijst Pools zijn werkgever naar de tweede plaats. Een bijzondere prestatie; alleen Jan Wagenaar sr. en Manus Bouwhuis wisten beide kampioenschappen binnen te slepen.
Mede door het feit dat Hugo Langeweg jr. hard aan de weg timmert, neemt Pools afscheid bij Langeweg en belandt hij via Cees Kamminga bij Jan van Dooyeweerd. Daar boekt hij mooie successen met Vien H, Zero Option Lane en Yankee Attack. In 2010 wordt hij zelfs opnieuw kortebaankampioen, na een zenuwslopende strijd met Wim van der Mespel. Inmiddels is hij op de kortebaan de eerste man geworden bij Cees Hetteling. Hetteling schaft de paarden aan stoomt ze klaar voor het grote werk; Pools maakt het karwei af op de baan.
Klasse
In 2015 moet Pools echter een flinke pas op de plaats maken. Na een sterke overwinning met Donate Groenhof in Zwanenburg belandt hij in het ziekenhuis. Hij heeft al langer last van benauwdheid en laat zich onderzoeken. Zijn aortaklep blijkt niet naar behoren te functioneren en Pools moet worden geopereerd. Het betekent een vroegtijdig einde van zijn seizoen, omdat hij na de operatie maanden moet revalideren.
En juist in deze tijden komt de ware aard van een kampioen bovendrijven. Wim van der Mespel mag van Cees Hetteling met Donate Groenhof aantreden in Stompwijk, zijn thuiswedstrijd. Nog voordat Van der Mespel er aan heeft gedacht om Ruud Pools, haar vaste stuurman op de kortebaan, te bellen voor advies, hangt Pools zelf al aan de telefoon om Van der Mespel te vertellen hoe hij de merrie het beste kan rijden. Het tekent de klasse van Pools, die zelfs op het moment dat zijn eigen wereld op zijn kop staat, de moeite neemt om een collega te helpen.
138 overwinningen boekte Pools t/m 2018 op de kortebaan. Overwinningen met absolute klasbakken of onmogelijke zeges met verrassende deelnemers. Wie hem tijdens de eerste vier kortebanen van het seizoen bezig heeft gezien - scherp, kundig en fanatiek - kan niet anders concluderen dat hij zijn laatste ereronde nog lang niet heeft gereden.
(einde artikel Hilgersom)
Inmiddels, eind 2021, is hij met 141 zeges zijn broer Aad (met 142) tot 1 zege verschil genaderd. Wie wint de broederstrijd?
Alle overwinningen van Ruud Pools op de kortebaan
In de lijst van de 100 beste kortebaan-pikeurs van
www.kortebaandraverijen.nl staat hij op plek 2
10. Ruud Pools (1974-2021) 141 ovw.
(met Goudvos Heny, Nobles Hollandia 2x, Marinus Carlos, Nancy Baker, Larry, Otto 3x, Sijtje, New Roodnoot, Rising Fortuna, Pandora Komo 2x, Sexy Girl, Willywir 2x, Vera Westlandia, Yessie Prinses, Walita Spencer, At Speed Diepnow 2x, Amigo de Queen 3x, Woodsong, Betram Rodney, Follow Me 4x, Chapman 4x, Speedy Jace 3x, Jenny Bowler 2x, Hunter’s Walk 2x, Ido Baldwin 6x, Hilde Buitenzorg 2x, Jim Jam Rozz, Import Butcher, Solo Valbyholm, Invit Rider 4x, Jimmy Scimitar, Rappil 2x, Keegan Boko 3x, Tuckittua 4x, Super Leo 2x, Giovinetta 2x, Savason, Nicko Pride 2x, Zaphiroo 2x, Javier Groenhof 2x, Home Star, Apache, Garlisko, Gail Devers 5x, Braque Mourotais, Nightstar Yankee, Manhattan South 5x, Licence Gher 3x, Merengue Sole, Standby Zero A 2x, Deliberate Dust, Hot Water 2x, Dr. Snuggels, Short Trip 4x, Vien H 4x, Yke Starlake 2x, Tusee JL, Zero Option Lane 2x, Umberto, Attila 5x, Yankee Attack, Qualva Nonantais 2x, Origan du Bois, Evison 2x, Donate Groenhof 4x, Quiz de Ginai 3x, Yos JE, Columbine Lep 2x, plus nog 3 zeges na 2018)
Langebaan
Volgens de NDR-website heeft Ruud op de langebaan per 15 dec. 2021:
in 13.234 starts niet minder dan 3.863 overwinningen behaald!!
Enkele hoogtepunten in de carrière van Ruud Pools
Boven: Ruud Pools als zelfstandig trainer in 1980,
hier met Tango Boszorg.
Boven: Ruud Pools na zijn zege met Speedy Jace te Medemblik in 1995.
Liesbeth de Nijs (bekend van haar drafsport-website) houdt het paard vast.
Boven: Paul Trot (Swe) en Ruud Pools met de eigenaren Willem v.d. Meer en
Nico Dekker na de winst in de Grote Winterfinale te Hilversum op 2-3-1997.
Boven: Huldiging van Herbie W en gelegenheidspikeur Ruud Pools,
als winnaars van het Kampioenschap Nederlandse Paarden 1998.
Herbie springt bij de huldiging van blijdschap in de lucht.
Zijn fokker/eigenaar Roelof Werners heeft de ereprijzen
in ontvangst genomen.
Boven: Na de zege met Rythm and Speed in 2004 kreeg pikeur
Ruud Pools de Gouden Zweep uitgereikt door Prinses Margriet.
Boven: Ruud Pools heeft met Siebren Jubilee op Duindigt
de Champion's Trophy van 2006 gewonnen. Bij de huldiging zien
we Ruud met zijn echtgenote. Nico Koot staat erbij als Siebren's
eigenaar en als trotse opa van een mooie kleindochter.
Boven: De winnaars van de Gouden Zweep 2011 worden gehuldigd.
Zarina Cunera wordt vastgehouden door trainer Jos Oorthuysen en
mede-eigenaresse Sierdje Schokker. Links pikeur Ruud Pools,
rechts mede-eigenaar Ton de Groot van Stal Starlake en rechts
achteraan de sponsor van deze koers Michel de Bruin van Merwestaal BV.
Boven: Ruud Pools na zijn zege te Hoofddorp in 2017 met Donate Groenhof.
Tweede van rechts trainer Cees Hetteling.
Boven: Gouden Paard 2018:
Titanium Gar (It) en catch-driver Ruud Pools op weg naar
een mooie triomf te Wolvega.
Boven: Ruud Pools en een ons nog onbekende draver.
Op de mooie website van www.kortebaandraverijen.nl zijn in 2020
de toppikeurs van de kortebaan beschreven.
We hebben de beschrijvingen van de gebr. Pools overgenomen.
Voor een aparte pagina over Aad Pools. Click hier
Voor een aparte pagina over Harry Pools. Click hier
en
Henri van Voorn schreef een artikel over de Gebroeders Pools.
Click hier
|